Türkiye'nin elektrik üretiminde güneş enerjisinin payı önemli bir eşiği geçti. 7 Ağustos itibarıyla Türkiye'nin güneş enerjisinde kurulu gücü, 16 bin megavatı aşarak toplam elektrik üretim kapasitesinin yüzde 14'ünü oluşturdu. Türkiye Elektrik Anonim Şirketi (TEİAŞ) verilerine göre, ülkenin toplam elektrik kurulu gücü 111 bin 463 megavata ulaşırken, güneş enerjisi bu gücün önemli bir kısmını oluşturuyor.
Güneş enerjisinin yaygınlaşmasıyla birlikte, Türkiye'nin 78 iline yayılan santrallerden elde edilen enerji, çevreci ve sürdürülebilir enerji kaynakları arasında giderek daha fazla önem kazandı. Özellikle, 35 ilde kurulu olan 111 megavatlık kapasitenin üzerindeki santraller, Türkiye'nin enerji bağımsızlığına katkıda bulunuyor.
2014 yılında sadece 40 megavat olan güneş enerjisi kurulu gücü, son 10 yıl içinde hızla büyüyerek 16 bin megavatı aştı. Bu büyüme, Türkiye'nin enerji politikalarındaki yenilenebilir enerjiye verilen önemi de ortaya koyuyor.
Güneş enerjisinde kurulu güç, büyük oranda lisanssız santrallerden oluşurken, "dağıtık" yapısıyla dikkat çekiyor. Farklı büyüklükteki santraller, ülkenin dört bir yanında enerji üretimine katkı sağlıyor ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasında kilit bir rol oynuyor.
Türkiye'nin güneş enerjisi yatırımları, 2010'lu yılların ortalarından itibaren hız kazanmış ve devlet teşvikleri ile desteklenmiştir. Ayrıca, güneş enerjisinin gelecekte Türkiye'nin enerji sepetinde daha büyük bir yer tutması beklenmektedir. Bu durum, hem enerji bağımsızlığı hem de çevre dostu enerji üretimi açısından kritik öneme sahiptir.